Chrupiąca pizza z grilla

Chrupiąca pizza z grilla

Szukasz niezwykłego sposobu na pizzę? Wypróbuj przepis na chrupiącą pizzę prosto z grilla. Grillowana pizza o złocistej chrupiącej skórce z Sosem Tatarskim MOSSO, ziołami i warzywami tworzy niepowtarzalny smak, który zaskoczy Twoje podniebienie. Podaruj swoim gościom kawałek kulinarnej rozkoszy! Przepis przygotowała dla nas Ewelina. @foodszaki

Składniki

Składniki ciasto:

  • Mąka typ 00 – 500 g
  • Ciepła woda – 300 ml
  • Drożdże instant – 7 g
  • Szczypta soli

Sos:

Dodatki:

  • Papryka
  • Cukinia
  • Cebula
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy
  • Zioła (oregano, czosnek, kminek)
  • Chilli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Składniki na ciasto połącz i zagnieć ręcznie lub w robocie kuchennym, minimum pięć minut. Przykryj cisto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

  2. Warzywa pokrój w plastry, skrop olejem, posyp przyprawami i grilluj, aż będą miękkie. Po godzinie ciasto podziel na dwie części i ręcznie rozciągnij po okręgu. Posmaruj ketchupem oraz Sosem Tatarskim MOSSO.

  3. Ułóż warzywa na pizzy. Kamień do pizzy wstaw na rozgrzany grill. Odczekaj 10 minut i połóż pizzę na rozgrzany kamień. Piecz pod przykryciem do zarumienienia 6-8minut. Podaj z Sosem Tatarskim MOSSO. Smacznego!

Do tej potrawy pasują:

ilość porcji: 4-5
kuchnia włoska
Grill
pieczenie
×