Grillowany łosoś w glazurze z musztardy i pomarańczy z zielonymi szparagami

Grillowany łosoś w glazurze z musztardy i pomarańczy z zielonymi szparagami

Przygotuj się na wyrafinowane smaki prosto z grilla. Grillowany łosoś w glazurze z musztardy i pomarańczy z dodatkiem zielonych szparagów. Smak łososia idealnie komponuje się z wyrazistym i aromatycznym smakiem musztardy i delikatnym charakterem szparagów. Spróbuj tego przepisu na letnich spotkaniach przy grillu. Przepis przygotował dla nas Jakub. gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron

Składniki

Składniki:

  • Filet z łososia – 600 g

Marynata:

Szparagi:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Filet z łososia podziel na cztery równe kawałki.

  2. W miseczce wymieszaj Musztardę Stołową MOSSO, miód, skórkę i sok z pomarańczy, chili w proszku, sól oraz oliwę. Przygotowaną marynatą posmaruj łososia. Odstaw na 15 minut, aby przyprawy wniknęły w mięso.

  3. Rybę opiekaj na średnio rozgrzanym ruszcie po 3-4 minuty na stronę, zaczynając od strony skórki. W trakcie grillowania posmaruj łososia pozostałą marynatą.

  4. W trakcie grillowania łososia przygotuj szparagi. Odetnij zdrewniałe końcówki. Szparagi gotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty. Po tym czasie szparagi odlej, przełóż na talerz i odstaw do ostygnięcia. Polej delikatnie oliwą i grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po 2-3 minuty na stronę.

Do tej potrawy pasują:

ilość porcji: 3-4
kuchnia polska
Grill
pieczenie
×