Gofry z majonezem i dodatkami

wytrawne gofry

Gofry mają tę zaletę, że można przyrządzić je zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Owoce, bita śmietana czy warzywa – według uznania. Spróbuj gofrów z naszego przepisu!

Składniki

  • Mąka pszenna – 320 g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Mleko – 500 ml
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 65 g
  • Szczypta soli
  • Cukier – 2 łyżki (w wersji na słodko)

Dodatki wg. uznania:

  • Bita śmietana
  • Świeże sezonowe owoce / dżem
  • Burrata lub serek kremowy
  • Szynka parmeńska / wędzony łosoś
  • Świeże warzywa – pomidory/rzodkiewka/ogórki itp.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Do jednej miski dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugim naczyniu wymieszać żółtka, mleko oraz Majonez Napoleoński Mosso i połączyć z mąką. Dodatkowo do masy można dodać cukier przygotowując wersję na słodko.

  2. Ubić białka na sztywno i delikatnie dodać do masy na gofry.

  3. Piec gofry na złocisty kolor, po wyjęciu z gofrownicy studzić na kratce. Podawać z wybranymi dodatkami.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 3-4
×