Udostępnij:
Świąteczny keks to dla wielu smak dzieciństwa i wspomnienie z przeszłości. Warto powrócić do tych wyjątkowych smaków i podzielić się nimi z bliskimi. Oto nasz przepis na nasycony bakaliami keks z dodatkiem… majonezu!
Składniki
- Bakalie (żurawina, rodzynki, śliwki oraz morele) – 200 g
- Orzechy (włoskie i laskowe) – 200 g
- Kandyzowana skórka pomarańczowa – 100 g
- Mąka pszenna typ. 450 – 225 g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Jajka – 4 sztuki (L)
- Cukier – 110 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 100 g
- Szczypta soli
- Cukier puder – ½ szklanki
- Sok z cytryny – 3-4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Bakalie i orzechy posiekać grubo, obtoczyć w dwóch łyżkach mąki. Formę (12×26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli.
Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę. Dodawać porcjami mąkę i mieszać. Następnie dodać Majonez Napoleoński Mosso i wymieszać delikatnie. Na koniec dodać bakalie, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy oraz orzechy.
Ciasto przełożyć do formy, wstawić piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie, wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i polać wierzch ciasta lukrem. Na górze udekorować pozostałą częścią kandyzowanych skórek pomarańczą.
Skomentuj lub zobacz komentarze