Świąteczny keks z majonezem

keks, przepis na keks, świąteczny keks, majonez napoleoński mosso

Świąteczny keks to dla wielu smak dzieciństwa i wspomnienie z przeszłości. Warto powrócić do tych wyjątkowych smaków i podzielić się nimi z bliskimi. Oto nasz przepis na nasycony bakaliami keks z dodatkiem… majonezu!

Składniki

  • Bakalie (żurawina, rodzynki, śliwki oraz morele) – 200 g
  • Orzechy (włoskie i laskowe) – 200 g
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa – 100 g
  • Mąka pszenna typ. 450 – 225 g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Jajka – 4 sztuki (L)
  • Cukier – 110 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 100 g
  • Szczypta soli
  • Cukier puder – ½ szklanki
  • Sok z cytryny – 3-4 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakalie i orzechy posiekać grubo, obtoczyć w dwóch łyżkach mąki. Formę (12×26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli.

  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę. Dodawać porcjami mąkę i mieszać. Następnie dodać Majonez Napoleoński Mosso i wymieszać delikatnie. Na koniec dodać bakalie, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy oraz orzechy.

  3. Ciasto przełożyć do formy, wstawić piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie, wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i polać wierzch ciasta lukrem. Na górze udekorować pozostałą częścią kandyzowanych skórek pomarańczą.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 8
×