Wigilijny barszcz z uszkami i chrzanem

barszcz z uszkami, przepis na barszcz z uszkami, barszcz wigilijny, barszcz na święta, jak zrobić barszcz z uszkami i chrzanem

Świąteczny barszcz z uszkami to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jak go przygotować, by smakował wyśmienicie? Oto nasz sprawdzony przepis na aromatyczny barszcz z uszkami!

Składniki

  • Woda – 2,5 litra
  • Buraki – 2 kg
  • Suszone grzyby – 20 g
  • Marchew – 2 sztuki
  • Korzeń pietruszki – 2 sztuki
  • Korzeń selera – 1 mała sztuka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Liść laurowy – 1 sztuka
  • Ziele angielskie – 2 ziarna
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
  • Zakwas buraczany – 1 litr
  • Sól, pieprz
  • Uszka z grzybami – 200 g

PRZYGOTOWANIE BARSZCZU:

  1. Grzyby zalać wodą, odstawić najlepiej na całą noc. Warzywa obrać i opłukać, pokroić w dużą kostkę.

  2. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa i przyprawy i gotować przez 60 minut. Odcedzić wywar od warzyw i dodać do niego zakwas buraczany.

  3. Doprawić solą, pieprzem oraz Chrzanem Delikatesowym Mosso. Podawać z ugotowanymi uszkami.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 8-10
×