Ciasto ze śliwkami

ciasto śliwkowe, ciasto z majonezem, majonez napoleoński mosso

Słodkie ciasto ze śliwkami to doskonały deser, by podzielić się nim z rodziną i przyjaciółmi. Dodatek majonezu sprawi, że ciasto będzie wilgotne i na długo zachowa swój pyszny, śliwkowy smak – spróbuj!

Składniki

  • Jajka – 4 sztuki (L)
  • Cukier – 200 g
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 200g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Śliwki – 500 g

Kruszonka:

  • Masło – 50 g
  • Mąka pszenna – 75 g
  • Cukier – 60 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło, mąkę i cukier rozetrzeć na kruszonkę. Owinąć w folię i wstawić do lodówki.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać Majonez Napoleoński Mosso, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodawać partiami do ciasta i delikatnie połączyć.

  3. Przełożyć ciasto do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a brzegi posmarowane olejem i wysypane mąką. Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone na połówki śliwki i posypać kruszonką. Piec około 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175°

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 12
×