Udostępnij:
Aksamitne ciasto marchewkowe to doskonały deser na pochmurne dni. Tworzy idealny duet z kubkiem gorącej herbaty lub mocnej kawy. Do tego koc, książka i mamy przepis na perfekcyjne jesienne popołudnie!
Składniki
- Jajka – 4 sztuki
- Cukier – 1 szklanka
- Mąka tortowa – 2 szklanki
- Cukier wanilinowy – 1 łyżka
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Migdały – 180 g
- Olej – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Starta marchewka – 2 szklanki
- Masło – 100 g
- Serek kremowy mascarpone – 225 g
- Cukier puder – 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Jajka wraz z cukrem ubić na puszystą, białą masę. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier.
Do masy jajecznej dodać olej z Majonezem Napoleońskim, wymieszać. Partiami wsypywać suche składniki.
Na koniec dodać marchewkę startą na dużych oczkach oraz zblendowane migdały.
Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 50 min. w 175 °C.
Na wierzch przygotować krem z ubitego miękkiego masła z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Wystudzone ciasto udekorować kremem.
Skomentuj lub zobacz komentarze