Zapiekane kiełbaski z warzywami i sosem musztardowym

Zapiekane kiełbaski z warzywami i sosem musztardowym

To idealna propozycja na szybką kolację dla dwojga, która z pewnością zachwyci Was swoim aromatem i wyjątkowym połączeniem smaków. Zrobisz je wykorzystując Musztarda Czeska MOSSO oraz Majonez Napoleoński MOSSO. Dzięki nim to danie stanie się niepowtarzalne.

Składniki

Ziemniaki do pieczenia – 500 g
Czerwona papryka – ½ sztuki
  • Zielona papryka – ½ sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Suszone oregano – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki
  • Ostra papryka w proszku – 3 szczypty
  • Frankfurterki – 400 g
  • Olej – 2 łyżki
  • Musztarda Czeska MOSSO – 3 łyżki
  • Majonez Napoleoński MOSSO – 2 łyżki
  • Śmietana 12% – 2 łyżki
  • Bazylia – 1 gałązka
  • Sól i pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w łódeczki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut. Odcedź, przestudź.

  2. Papryki pokrój w kawałki, cebulę w piórka. Do dużego naczynia żaroodpornego przełóż ziemniaki, dodaj papryki i cebulę. Wlej łyżkę oleju, dopraw oregano, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Wymieszaj.

  3. Drugą łyżkę oleju połącz z 2 łyżkami Musztardy Czeskiej MOSSO. Dodaj kilka szczypt czarnego pieprzu. Powstałą glazurą posmaruj kiełbaski i ułóż na ziemniakach. Naczynie przykryj.

  4. Piekarnik nagrzej do 200 stopni (grzałka góra–dół). Piecz 30 minut, następnie odkryj naczynie i dopiekaj 15 minut, aż warzywa będą miękkie, a kiełbaski ładnie się zrumienią.

  5. 1 łyżkę Musztardy Czeskiej MOSSO wymieszaj z Majonezem Napoleońskim MOSSO i śmietaną. Zapiekankę posyp bazylią. Podawaj na ciepło z dodatkiem sosu musztardowego.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×