Białe kiełbaski pieczone z boczkiem

Białe kiełbaski pieczone z boczkiem

Lubisz boczek? W końcu jest wyrazisty w smaku i pasuje do różnych okazji. To przepis, który łączy w sobie smakową rozpustę (połączenie białych kiełbasek z bekonem), która wcale nie będzie kosztować Cię tygodniowych wyrzeczeń. To danie przygotujesz w piekarniku, czyli o wiele zdrowiej! Sprawdź przepis.

SKŁADNIKI:

  • białe kiełbaski – 6 szt
  • wędzony lub surowy boczek – 6 długich i cienkich plastrów 
  • cebula – 1 szt
  • papryki w różnych kolorach – 3 szt
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki 
  • Mosso Sos Musztardowo-Chrzanowy 
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek, mielona wędzona papryka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w długie paski. Cebulę obrać i pokroić w grubsze piórka.

  2. Warzywa umieścić w misce, skropić Olejem Mazowieckim Mosso i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. 

  3. Warzywa ułożyć płasko na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego.

  4. Plastry boczku posmarować z jednej strony Sosem Musztardowo-Chrzanowym Mosso.

  5. Każdą kiełbaskę zawinąć w boczek i ułożyć na warzywach.

  6. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i zapiekać przez 20-25 minut do czasu aż warzywa zmiękną a kiełbaski i boczek przypieką się na złoto-brązowy kolor.

  7. Upieczone kiełbaski podawać z warzywami i Sosem Musztardowo-Chrzanowym Mosso.

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 6
×