Karkówka z grilla z sosem musztardowo-chrzanowym

Karkówka z grilla z sosem musztardowo-chrzanowym

Karkówka, czyli łopatka wołowa to prawdopodobnie ulubione danie z grilla w Polsce. Uwielbiamy ją próbować w restauracji oraz przyrządzać przy okazji rodzinnego grilla we własnym ogródku. Nasza propozycja karkówki z grilla występuje w towarzystwie genialnego sosu musztardowo-chrzanowego ze świeżym rozmarynem i chilli.

SKŁADNIKI:

  • Karczek świeży – 500 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 100 ml
  • Płatki chili – 1 płaska łyżeczka
  • Świeży rozmaryn – 3-4 gałązki
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Liść laurowy świeży lub suszony – 3-4 szt.
  • Pieprz grubo mielony – ½ łyżeczki
  • Mosso Sos Musztardowo-Chrzanowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie przyprawy wymieszać z Olejem Mazowieckim Mosso.

  2. Karczek pokroić w plastry o grubości 1 cm, lekko rozklepać i dokładnie posmarować olejem z przyprawami. Tak przygotowane karczki odstawić do lodówki na minimum parę godzin, a najlepiej na całą noc.

  3. Kawałki mięsa grillować na mocno rozgrzanym ruszcie z obu stron na złoty kolor (ok. 4 minuty z każdej strony). Podawać z Sosem Musztardowo-Chrzanowym Mosso.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 2
×