Udostępnij:
To idealna propozycja na szybką kolację dla dwojga, która z pewnością zachwyci Was swoim aromatem i wyjątkowym połączeniem smaków. Zrobisz je wykorzystując Musztarda Czeska MOSSO oraz Majonez Napoleoński MOSSO. Dzięki nim to danie stanie się niepowtarzalne.
Składniki
- Zielona papryka – ½ sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Suszone oregano – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki
- Ostra papryka w proszku – 3 szczypty
- Frankfurterki – 400 g
- Olej – 2 łyżki
- Musztarda Czeska MOSSO – 3 łyżki
- Majonez Napoleoński MOSSO – 2 łyżki
- Śmietana 12% – 2 łyżki
- Bazylia – 1 gałązka
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz, pokrój w łódeczki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut. Odcedź, przestudź.
Papryki pokrój w kawałki, cebulę w piórka. Do dużego naczynia żaroodpornego przełóż ziemniaki, dodaj papryki i cebulę. Wlej łyżkę oleju, dopraw oregano, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
Drugą łyżkę oleju połącz z 2 łyżkami Musztardy Czeskiej MOSSO. Dodaj kilka szczypt czarnego pieprzu. Powstałą glazurą posmaruj kiełbaski i ułóż na ziemniakach. Naczynie przykryj.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni (grzałka góra–dół). Piecz 30 minut, następnie odkryj naczynie i dopiekaj 15 minut, aż warzywa będą miękkie, a kiełbaski ładnie się zrumienią.
1 łyżkę Musztardy Czeskiej MOSSO wymieszaj z Majonezem Napoleońskim MOSSO i śmietaną. Zapiekankę posyp bazylią. Podawaj na ciepło z dodatkiem sosu musztardowego.
Skomentuj lub zobacz komentarze