Wigilijna kapusta z grzybami i chrzanem

wigilijna kapusta z grzybami, kapusta z grzybami na wigilię, przepis na kapustę z grzybami, mosso, kapusta z chrzanem

Święta coraz bliżej! Podkręć smak tradycyjnej kapusty z grzybami pikantną nutą chrzanu. Dzięki temu nadasz jej wyrazistego smaku i zaskoczysz domowników. Spróbuj!

Składniki

  • Kapusta kiszona – 1 kg
  • Cebula – 1 sztuka
  • Suszone grzyby – 60 g
  • Marchew – 1 sztuka
  • Olej  – 4 łyżki
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Ziarno ziela angielskiego – 2 sztuki
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 2 łyżki
  • Sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotować przez około 15-20 minut.

  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać drobno. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie dodać odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby oraz marchew. Podsmażać 2-3 minuty.

  3. Do garnka włożyć kapustę kiszoną, dodać 2 szklanki wody, podsmażone grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku Chrzanem Delikatesowym Mosso oraz solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać wodę i wydłużyć czas gotowania.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 8
×