Gęś w pomarańczach z chrzanem

gęś w pomarańczach, przepis na gęś, świąteczna gęś, chrzan mosso, pieczona gęś z chrzanem

Znasz przepis na doskonałą gęsinę? Wypróbuj nasz sposób na gęś w pomarańczach z wyrazistą nutą chrzanu, a z pewnością zaskoczysz świątecznych gości wyjątkowym połączeniem smaków!

Składniki

  • Piersi z gęsi – 2 sztuki
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
  • Słodka papryka – 1 łyżka
  • Tymianek – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Pomarańcza – 2 sztuki
  • Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi gęsi opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć przyprawami oraz Chrzanem Delikatesowym Mosso z każdej strony. Owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny. Przed smażeniem wyjąć na godzinę przed.

  2. Smażyć skórą do dołu, aż wytopi się cały tłuszcz. Obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5-6 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 6-8 minut w 180°C.

  3. Jedną pomarańczę obrać ze skórki i wykroić cząstki z białych błonek. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok. Na patelnię, na której smażona była gęś dodać sok z pomarańczy i 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokroić na plastry i ułożyć na talerzu z kawałkami pomarańczy i polać sosem. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 2-3
×