10 min
4 porcje

Udostępnij:

Najprostszy sposób na pyszną pastę na kanapki lub dodatek do warzyw na przekąskę? Oczywiście hummus! Zamiast kupować gotową pastę z ciecierzycy, zrób ją sam. To zajmie Ci tylko kilka minut i sprawdzi się w każdej awaryjnej sytuacji. Dodatek chrzanu urozmaici smak klasycznego hummus.
SKŁADNIKI:
- ugotowana ciecierzyca – ½ szklanki
- olej sezamowy – 1-2 łyżeczki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1-2 łyżeczki
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- czosnek – ząbek
- lodowata woda – 1-2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W pojemniku blendera umieścić ciecierzycę z puszki, olej sezamowy, sok z cytryny, Chrzan Delikatesowy Mosso, ząbek czosnku, sól i pieprz.
To wszystko zmiksować dokładnie, a po kilkudziesięciu sekundach dodawać po trochu zimną wodę. Dzięki temu hummus zyskuje odpowiednią konsystencję i jasny kolor.
Skomentuj lub zobacz komentarze