Hummus chrzanowy

Hummus chrzanowy

Najprostszy sposób na pyszną pastę na kanapki lub dodatek do warzyw na przekąskę? Oczywiście hummus! Zamiast kupować gotową pastę z ciecierzycy, zrób ją sam. To zajmie Ci tylko kilka minut i sprawdzi się w każdej awaryjnej sytuacji. Dodatek chrzanu urozmaici smak klasycznego hummus.

SKŁADNIKI:

  • Ugotowana ciecierzyca – ½ szklanki
  • Olej sezamowy – 1-2 łyżeczki
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 1-2 łyżeczki
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Czosnek – ząbek
  • Lodowata woda – 1-2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. W pojemniku blendera umieścić ciecierzycę z puszki, olej sezamowy, sok z cytryny, Chrzan Delikatesowy Mosso, ząbek czosnku, sól i pieprz.

  2. To wszystko zmiksować dokładnie, a po kilkudziesięciu sekundach dodawać po trochu zimną wodę. Dzięki temu hummus zyskuje odpowiednią konsystencję i jasny kolor.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 10 minut
ilość porcji: 4
×