Bigos z chrzanową nutą

bigos z chrzanem

Bigos to pożywne danie, które kojarzy się nie tylko ze Świętami, ale i całym okresem jesienno zimowym, gdy organizm potrzebuje konkretnych i sycących posiłków. W te mroźne dni można się dodatkowo rozgrzać dodając do dania odrobinę chrzanu.

Składniki

  • Kapusta kiszona – 1,5 kg
  • Kiełbasa – 500 g
  • Boczek wędzony -150 g
  • Suszone grzyby – 250 g
  • Cebula – 2 szt.
  • Chrzan Delikatesowy Mosso – 3 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Ziarnka jałowca – 4 szt.
  • Liście laurowe – 2 szt.
  • Ziele angielskie – 10 szt.
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać przyprawy (ziarnka jałowca, ziele angielskie oraz liście laurowe) i gotować.

  2. W tym czasie na 2 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną w półtalarki kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną drobno cebulę. Całość dodać do kapusty. Pokroić grzyby i również dodać je do gotującej się kapusty. Gotować na średniej mocy kuchenki, co jakiś czas mieszając.

  3. Pod koniec gotowania, gdy kapusta i grzyby zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy oraz Chrzan Delikatesowy Mosso. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.

czas potrzebny: 100 minut
ilość porcji: 4
×