![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![wegetarianski pasztet z ciecierzycy](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/wegetarianski-pasztet-1250x712.jpg)
Wegetariańskie menu na Wielkanoc nie musi być nudne! Dowodem na to niech będzie przepis na pasztet z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów. Gwarantujemy, że zasmakuje również mięsożercom. Spróbuj!
Składniki
- Ugotowana ciecierzyca – 800 g
- Cebula – 1 sztuka
- Jaja – 3 sztuki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
- Suszone pomidory – 280 g
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 2/3 łyżeczki
- Papryka ostra – szczypta
- Mąka kukurydziana / bułka tarta – ½ szklanki
- Olej – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę oraz czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Pomidory odsączyć z oleju. Ciecierzycę wymieszać z pomidorami, podsmażoną cebulą i czosnkiem , jajkami oraz Chrzanem Delikatesowym Mosso.
Blendować do momentu, aż ciecierzyca się rozpadnie. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą oraz sól, pieprz i szczyptę ostrej papryki.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 50-60 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Skomentuj lub zobacz komentarze