Wegetariański pasztet z ciecierzycy

wegetarianski pasztet z ciecierzycy

Wegetariańskie menu na Wielkanoc nie musi być nudne! Dowodem na to niech będzie przepis na pasztet z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów. Gwarantujemy, że zasmakuje również mięsożercom. Spróbuj!

Składniki

  • Ugotowana ciecierzyca – 800 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Jaja – 3 sztuki
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
  • Suszone pomidory – 280 g
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 2/3 łyżeczki
  • Papryka ostra – szczypta
  • Mąka kukurydziana / bułka tarta – ½ szklanki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE PASZTETU:

  1. Cebulę oraz czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Pomidory odsączyć z oleju. Ciecierzycę wymieszać z pomidorami, podsmażoną cebulą i czosnkiem , jajkami oraz Chrzanem Delikatesowym Mosso.

  2. Blendować do momentu, aż ciecierzyca się rozpadnie. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą oraz sól, pieprz i szczyptę ostrej papryki.

  3. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 50-60 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.

ilość porcji: 8-10
×