Pasztet z królika w cieście francuskim z sosem chrzanowo-żurawinowym

Pasztet z królika w cieście francuskim z sosem chrzanowo-żurawinowym

Pasztet z królika jest bardzo popularny, jednak niechętnie przygotowywany w domu. Nasza receptura na to wielkanocne danie  jest przejrzysta i prosta w wykonaniu. Kremowy środek, otoczony chrupiącym ciastem francuskim z pewnościom przypadnie do gustu świątecznym gościom. Całość skąpana w sosie chrzanowo-żurawinowym.

Składniki

Składniki na pasztet:

  • tuszka królika – 1 szt. (ok. 1 kg)
  • podgardle wieprzowe – 250 g
  • łopatka wieprzowa – 250 g
  • wątróbka drobiowa – 350 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • cebula – 2 szt.
  • marchewka – 1 szt. (. 150 g)
  • słodka śmietanka – 100 ml
  • jajka – 3 szt.
  • gałka muszkatołowa mielona – 3 łyżeczki
  • majeranek- 3 łyżki
  • papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
  • bułka tarta – 1 łyżeczka
  • ciasto francuskie – 1 opakowanie (rulon)

Składniki na sos:

  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
  • konfitura żurawinowa – 3 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • skórka z ½ cytryny starta na tarce na drobnym oczku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Królika podzielić na części, podgardle i łopatkę pokroić w grubą kostkę, wszystko podsmażyć w rondlu na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i marchewkę. Na koniec dodać wątróbkę i podlać wodą tak, żeby sięgała do połowy mięsa i dusić wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Ostudzić, oddzielić mięso królika od kości i wszystkie mięsa zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodać jajka, śmietankę, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.

    Paskami ciasta francuskiego wyłożyć boki naczynia do pieczenia tarty, dno posmarować odrobiną oleju, posypać bułką tartą, a następnie wyłożyć masę na pasztet i dokładnie uklepać, żeby pozbyć się powietrza. Na wierzch dekoracyjnie ułożyć kolejne paski ciasta francuskiego i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 40 minut.

    Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą.

    Pasztet podawać z sosem chrzanowo żurawinowym.

ilość porcji: 8
×