Pieczeń rzymska z białej kiełbasy z sosem czosnkowym

Pieczeń rzymska z białej kiełbasy z sosem czosnkowym

To danie, które smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Serwować je można z ziemniakami, jako tradycyjny obiad, a także położyć na kanapkę lub zjeść samodzielnie. Możliwości jest wiele – wypróbuj je wszystkie i przygotuj wielkanocną pieczeń z sosem czosnkowym.

Składniki

  • Biała kiełbasa surowa – 1 kg
  • Jajko surowe – 1 szt.
  • Bułka tarta – 4 łyżki
  • Woda – 100 ml
  • Jajka ugotowane na twardo – 4 szt.
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • Bułka tarta do wysypania blaszki – 2 łyżki
  • Mosso Sos Czosnkowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Białą kiełbasę pozbawić osłonek. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, wodę i dokładnie wyrobić dłonią. Blaszkę keksówkę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Połowę masy mięsnej wyłożyć do blaszki, na środek wyłożyć obrane, ugotowane jajka i przykryć pozostałą masą mięsną. Dokładnie, ale delikatnie uklepać, posmarować olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut.

    Podawać z Sosem Czosnkowym Mosso.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 8
×