

Udostępnij:

Pasztet to stały bywalec świątecznego stołu. Można przygotować różne wersje tego dania: mięsne lub warzywne. My polecamy przepis na tradycyjny staropolski pasztet o chrzanowo-jabłkowym aromacie. Spróbuj!
Składniki
Składniki na pasztet:
- łopatka wieprzowa – 1 kg
- wołowina rosołowa – 1/2 kg
- podgardle – 1/2 kg
- boczek wędzony – 1/2 kg
- Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
- woda – 1 szklanka
- grzyby suszone – 5-6 szt.
- wątróbka drobiowa – 1/2 kg
- cebula – 3 szt.
- czosnek – 6 ząbków
- bułka pszenna czerstwa – 2 szt.
- słodka śmietanka 18% – 100 ml
- jajka – 3 szt.
- sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa do smaku
Składniki na mus chrzanowo-jabłkowy:
- jabłka – 3 szt.
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 180 g
- woda – 30 ml
- sok z cytryny – 1 łyżka
- miód – 1 łyżeczka
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę, wołowinę, podgardle i boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie podlać wodą, dodać grzyby i dusić do miękkości pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę, cebulę pokrojoną w cząstki, czosnek, czerstwą bułkę i całość wymieszać.
Gdy wszystko wystygnie przekręcić dwa razy przez maszynkę do mięsa na drobnym oczku, doprawić do smaku przyprawami, dodać śmietankę, jajka i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do blaszek keksówek (3/4 wysokości) wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Dokładnie uklepać, żeby z masy wyszło powietrze.
Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę. Gdy wystygnie, delikatnie wyjąć z blaszki.
Aby przygotować mus chrzanowo-jabłkowy, jabłka obrać, pokroić w kostkę, podlać wodą i poddusić do miękkości. Wystudzić i dodać Chrzanu delikatesowego. Doprawić miodem, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Mus podawać w osobnym naczynku obok pasztetu.
Skomentuj lub zobacz komentarze