Pasztet staropolski z musem chrzanowo-jabłkowym

Pasztet staropolski z musem chrzanowo-jabłkowym

Pasztet to stały bywalec świątecznego stołu. Można przygotować różne wersje tego dania: mięsne lub warzywne. My polecamy przepis na tradycyjny staropolski pasztet o chrzanowo-jabłkowym aromacie. Spróbuj!

Składniki

Składniki na pasztet:

  • Łopatka wieprzowa – 1 kg
  • Wołowina rosołowa – 1/2 kg
  • Podgardle – 1/2 kg
  • Boczek wędzony – 1/2 kg
  • Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
  • Woda – 1 szklanka
  • Grzyby suszone – 5-6 szt.
  • Wątróbka drobiowa – 1/2 kg
  • Cebula – 3 szt.
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Bułka pszenna czerstwa – 2 szt.
  • Słodka śmietanka 18% – 100 ml
  • Jajka – 3 szt.
  • Sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa do smaku

Składniki na mus chrzanowo-jabłkowy:

  • Jabłka – 3 szt.
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 180 g
  • Woda – 30 ml
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łopatkę, wołowinę, podgardle i boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na Oleju Mazowieckiego Mosso. Następnie podlać wodą, dodać grzyby i dusić do miękkości pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę, cebulę pokrojoną w cząstki, czosnek, czerstwą bułkę i całość wymieszać.

    Gdy wszystko wystygnie przekręcić dwa razy przez maszynkę do mięsa na drobnym oczku, doprawić do smaku przyprawami, dodać śmietankę, jajka i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do blaszek keksówek (3/4 wysokości) wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Dokładnie uklepać, żeby z masy wyszło powietrze.

    Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę. Gdy wystygnie, delikatnie wyjąć z blaszki.

    Aby przygotować mus chrzanowo-jabłkowy, jabłka obrać, pokroić w kostkę, podlać wodą i poddusić do miękkości. Wystudzić i dodać Chrzanu Delikatesowego Mosso. Doprawić miodem, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Mus podawać w osobnym naczynku obok pasztetu.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 8
×