Makowiec z majonezem

makowiec, przepis na makowiec, ciasta na wielkanoc

Makowiec to – zaraz po mazurku – najpopularniejsze ciasto wielkanocne. Poznaj przepis na zawijanego makowca z dodatkiem majonezu i daj zaskoczyć się smakiem!

Składniki

Ciasto:

  • Mąka pszenna typ. 450 – 500 g
  • Drożdże instant – 7 g
  • Cukier – 120 g
  • Śmietana 18 % tł. – 125 ml
  • Masło – 150 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 50 g
  • Żółtka (L) – 4 sztuki
  • Sól – szczypta

Masa makowa:

  • Mak – 500 g
  • Mleko – 250 ml
  • Woda – 250 ml
  • Cukier – 180 g
  • Miód – 5 łyżki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Rodzynki – 100 g
  • Skórka kandyzowanej pomarańczy – 100 g
  • Orzechy włoskie – 120 g
  • Migdały blanszowane – 100 g

Lukier:

  • Cukier puder – 2/3 szklanki
  • Sok z cytryny – 4 łyżki
  • Mak, migdały, skóra pomarańczowa i rodzynki – do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

    1. Przygotować ciasto: Masło rozpuścić i lekko ostudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże oraz cukier. Na środku zrobić dołek i wlać do niego rozpuszczone masło, śmietanę, Majonez Napoleoński Mosso oraz żółtka. Zagnieść ciasto, przykryć folią i odstawić na 30 minut.
  1. Przygotować masę makową: zalać rodzynki ciepłą wodą i odstawić. Mak zalać wodą i mlekiem, gotować przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu ostudzić i zmielić dwukrotnie. Posiekać orzechy i migdały. Rodzynki odcedzić i wymieszać z pozostałymi bakaliami i orzechami. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem oraz miodem. Połączyć wszystkie składniki z makiem. Następnie ubić na sztywno białka i wymieszać z masą makową.

  2. Ciasto podzielić na 2 części i cienko rozwałkować. Posmarować masą makową i zwinąć. Każdy makowiec owinąć w rulon z dużego arkuszu papieru do pieczenia, zostawiając około 1 cm dodatkowego miejsca. Ustawić na dużej blasze i pozostawić na około 25-30 minut, aby ciasto mogło jeszcze wyrosnąć. Piec przez około 50-60 minut w temp. 180 °C.

  3. Przegotować lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodać odrobinę wody, aby uzyskać gęsty lukier. Posmarować wierzch upieczonych i wystudzonych makowców. Posypać obficie makiem, migdałami i skórką pomarańczową.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 10
×