Tagliatelle w sosie kurkowym

tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym

Makaron z kurkami to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Przygotuj tagliatelle w aksamitnym sosie śmietanowym z dodatkiem grzybów i rozkoszuj się pysznym obiadem!

Składniki

  • Makaron tagliatelle – 200 g
  • Kurki – 250 g
  • Śmietanka 36 %tł. – 1 szklanka
  • Cebula czerwona – 1 sztuka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Białe wino – 150 ml
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Natka pietruszki – 1 garść

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Grzyby oczyścić i pokroić większe sztuki na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać w piórka.

  2. Na dużej patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i podsmażyć cebulę, następnie dodać kurki. Gdy zaczną puszczać wodę odparować jej nadmiar i chwilę podsmażać.

  3. Zalać grzyby winem i gotować przez 2 minuty, kolejno dodać śmietankę oraz Chrzan Delikatesowy Mosso.

  4. Całość doprawić i zagotować, na koniec dodać ugotowany makaron. Wymieszać i podawać posypane świeżą natką pietruszki.

ilość porcji: 2
×