![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![sos grzybowy, sos grzybowy do mięs, sos grzybowy na święta](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/sos-grzybowy-1250x712.jpg)
Sos to idealne uzupełnienie dań mięsnych, a także doskonały dodatek do makaronu, klusek śląskich czy placków ziemniaczanych. Jak zrobić szybki, pyszny i aromatyczny sos grzybowy? Podpowiadamy!
Składniki
- Grzyby świeże – 500 g (lub 35 g suszonych)
- Cebula – 1 duża sztuka
- Masło – 2 łyżki
- Olej – 1 łyżka
- Śmietanka 36 % tł. – 250 ml
- Świeża natka pietruszki – 1 garść
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1-2 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby oczyścić i pokroić w plastry (w przypadku suszonych grzybów zalać je uprzednio wodą i odstawić najlepiej na całą noc, przed smażeniem odcedzić z wody).
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle oraz oleju. Dodać pokrojone grzyby i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
Przyprawić solą i pieprzem, zalać słodką śmietaną i gotować przez chwilę, aż sos lekko się zagęści. Na koniec doprawić do smaku Chrzanem Delikatesowym Mosso i podawać sos z ulubionym mięsem.
Skomentuj lub zobacz komentarze