Krem z pieczonej papryki i pomidorów

krem z pieczonej papryki

Aromatyczny krem z pieczonej papryki i pomidorów to idealny wybór na chłodniejsze, jesienne dni. Dodatek chrzanu skutecznie rozgrzeje organizm, a gęsta konsystencja zaspokoi apetyt.

Składniki

  • Papryka – 4-5 sztuk
  • Pomidory – 3 sztuki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Bulion – 750 ml
  • Ostra suszona papryka – do smaku
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Grzanki – 1 szklanka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nastawić na maksymalną temperaturę (250C) w trybie grilla lub góra-dół.

  2. Papryki i pomidory umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać i przekroić na pół, główkę czosnku uciąć z wierzchu i wraz z cebulą ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie warzywa polać Olejem Mazowieckim Mosso i lekko wymieszać.

  3. Piec przez około 25 minut, aby warzywa były dobrze przypieczone (skórka papryki i pomidora może lekko się przypalać, będzie łatwiej ją zdjąć). Po upieczeniu naczynie przykryć i odstawić do wystygnięcia.

  4. Następnie zdjąć skórkę z papryki oraz pomidorów. Wyjąć ząbki czosnku z łupin i wszystkie warzywa umieścić w blenderze. Dodać przyprawy i zblendować na gładki krem. Dodawać stopniowo bulion do uzyskania pożądanej konsystencji, zupę zagotować.

  5. Rozlać do miseczek, na wierzchu dodać po 1-2 łyżki Chrzanu Delikatesowego Mosso oraz chrupiące grzanki.

ilość porcji: 4
×