Szaszłyki z kurczaka w sezamie z ananasem

Szaszłyki z kurczaka w sezamie z ananasem

Szaszłyki z kurczaka w sezamie z dodatkiem soczystego ananasa są prostym i pysznym przepisem na grilla. Połączenie sosu musztardowo-miodowego i kurczaka z ananasem sprawi, że wszyscy będą upominać się o dokładkę! Przepis przygotowała dla nas Agnieszka. @kuchniatetiisheri

Składniki

Składniki na szaszłyki:

  • Pierś z kurczaka – 500 g
  • Plastry ananasa – 6 sztuk
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
  • Papryka słodka – szczypta
  • Sezam
  • Czosnek granulowany – szczypta

Składniki na sos musztardowo-miodowy:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę. Wymieszaj w misce z olejem i przyprawami.

  2. Ananasa pokrój na małe kawałki.

  3. Na patyk do szaszłyków nabijaj na zmianę kawałki kurczaka z ananasem.

  4. Szaszłyki grilluj z każdej strony na grillu tradycyjnym lub elektrycznym.

  5. Przygotuj sos musztardowo-miodowy. Wymieszaj ze sobą składniki, aż do ich połączenia. Szaszłyki polej lekko sosem przed podaniem.

Do tej potrawy pasują:

ilość porcji: 5-6
kuchnia amerykańska
Grill
pieczenie
×