Grillowane warzywa z sosem tatarskim

Grillowane warzywa z sosem tatarskim

Grillowane warzywa z sosem tatarskim będą idealnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Warzywa wyjdą słodkie i chrupiące, a sos tatarski jeszcze bardziej podkreśli ich smak!

Składniki

Składniki:

  • Cukinia – 1 sztuka
  • Bakłażan – 1 sztuka
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Papryka czerwona – 2 sztuki
  • Papryka żółta – 1 sztuka
  • Papryka zielona – 1 sztuka
  • Szparagi zielone – 1 pęczek
  • Sól – do smaku
  • Świeże zioła (np. bazylia, tymianek, oregano) – 2 łyżki
  • Mosso Sos Tararski – do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię, bakłażan i cebulę pokrój w plastry o grubości 1 cm. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, podziel każdą na 8 części. Odłam zdrewniałe końce szparagów i wyrzuć (lub zamroź, mogą być wspaniałą bazą np. do zupy krem).

  2. Warzywa ułóż na patelni grillowej. Grilluj z obu stron po kilka minut do miękkości.

  3. Gotowe warzywa ułóż na półmisku, dopraw solą i posyp świeżymi ziołami. Podawaj z Sosem Tatarskim Mosso.

Do tej potrawy pasują:

ilość porcji: 3-4
kuchnia polska
Grill
smażenie
×