Steki z tofu z sosem musztardowym

Steki z tofu z sosem musztardowym

Poznaj doskonałe połączenie chrupiącej tekstury steka tofu z aksamitnym i aromatycznym sosem musztardowo – koperkowym. Smakowa wegetariańska uczta prosto z grilla, zaskoczy kubki smakowe Twoich gości! Przepis przygotował dla nas Eryk. @ervegan

Składniki

Składniki:

  • Tofu wędzone – 1 kostka (180g)
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Wędzona papryka – 1 łyżeczka
  • Czosnek w proszku – 1 łyżeczka
  • Szczypta wędzonego chili – opcjonalnie
  • Dym wędzarniczy – ½ łyżeczki opcjonalnie
  • Odrobina wody
  • Odrobina oleju do grillowania

Składniki sos musztardowy z koperkiem:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Natnij tofu po skosie z dwóch stron. Zalej składnikami marynaty i dodaj wodę. Jeśli marynata będzie za gęsta od przypraw. Natrzyj i szczelnie zamknij – odstaw do przesiąknięcia do lodówki na kilka godzin.

  2. Składniki na sos wymieszaj w małej miseczce. Tofu grilluj na grillu elektrycznym posmarowanym odrobiną oleju. Piecz je przez 15 minut na średniej mocy, na koniec zwiększ do maksimum. Możesz także piec tofu w piekarniku 40 minut w 180°C z opcją grilla.

  3. W międzyczasie przygotuj ulubione dodatki: mogą być to  szparagi i sałatka ziemniaczana z dressingiem na bazie majonezu i Musztardy Czeskiej MOSSO. Całość podawaj od razu po przygotowaniu polewając musztardowym sosem. Smacznego!

ilość porcji: 1-2
kuchnia grecka
Grill
pieczenie
×