Udostępnij:
Poznaj doskonałe połączenie chrupiącej tekstury steka tofu z aksamitnym i aromatycznym sosem musztardowo – koperkowym. Smakowa wegetariańska uczta prosto z grilla, zaskoczy kubki smakowe Twoich gości! Przepis przygotował dla nas Eryk. @ervegan
Składniki
Składniki:
- Tofu wędzone – 1 kostka (180g)
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Wędzona papryka – 1 łyżeczka
- Czosnek w proszku – 1 łyżeczka
- Szczypta wędzonego chili – opcjonalnie
- Dym wędzarniczy – ½ łyżeczki opcjonalnie
- Odrobina wody
- Odrobina oleju do grillowania
Składniki sos musztardowy z koperkiem:
- Musztarda Stołowa MOSSO – 2 łyżki
- Syrop z agawy – 1 łyżka
- Sok z ½ cytryny
- Posiekany koperek – 1 łyżka
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Natnij tofu po skosie z dwóch stron. Zalej składnikami marynaty i dodaj wodę. Jeśli marynata będzie za gęsta od przypraw. Natrzyj i szczelnie zamknij – odstaw do przesiąknięcia do lodówki na kilka godzin.
Składniki na sos wymieszaj w małej miseczce. Tofu grilluj na grillu elektrycznym posmarowanym odrobiną oleju. Piecz je przez 15 minut na średniej mocy, na koniec zwiększ do maksimum. Możesz także piec tofu w piekarniku 40 minut w 180°C z opcją grilla.
W międzyczasie przygotuj ulubione dodatki: mogą być to szparagi i sałatka ziemniaczana z dressingiem na bazie majonezu i Musztardy Czeskiej MOSSO. Całość podawaj od razu po przygotowaniu polewając musztardowym sosem. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze