Pieczony boczek ze śliwkami

pieczony boczek ze śliwkami przepis

Szukasz czegoś nowego jako dodatek na kanapki zamiast tradycyjnej wędliny? Wypróbuj boczek ze śliwkami. To idealne połączenie słodko-słone, w których się zakochasz. Połączenie z Musztardą Kremską, miodem i czosnkiem sprawiają, że danie nabiera dodatkowego smaku.

SKŁADNIKI:

  • Boczek surowy – 2 kg
  • Suszone śliwki – 150 g
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Mosso Musztarda Kremska – 2 łyżki
  • Miód – 2 łyżki
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Boczek natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

  2. Mięso ponacinać lekko nożem. Położyć na desce i posmarować całą powierzchnię Musztardą Kremską Mosso oraz miodem. Na wierzchu ułożyć suszone śliwki.

  3. Boczek zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 4 godziny w temperaturze 150°C. Po upieczeniu odstawić na ok. godzinę.

  4. Można podawać jako wędlinę krojąc na cienkie plastry.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 250 minut
ilość porcji: 8
×