![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![pieczony boczek ze śliwkami przepis](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/62-boczek-pieczony-ze-śliwką-09866_Easy-Resize.com_-1250x712.jpg)
Szukasz czegoś nowego jako dodatek na kanapki zamiast tradycyjnej wędliny? Wypróbuj boczek ze śliwkami. To idealne połączenie słodko-słone, w których się zakochasz. Połączenie z Musztardą Kremską, miodem i czosnkiem sprawiają, że danie nabiera dodatkowego smaku.
SKŁADNIKI:
- Boczek surowy – 2 kg
- Suszone śliwki – 150 g
- Czosnek – 6 ząbków
- Mosso Musztarda Kremska – 2 łyżki
- Miód – 2 łyżki
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Boczek natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Mięso ponacinać lekko nożem. Położyć na desce i posmarować całą powierzchnię Musztardą Kremską Mosso oraz miodem. Na wierzchu ułożyć suszone śliwki.
Boczek zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 4 godziny w temperaturze 150°C. Po upieczeniu odstawić na ok. godzinę.
Można podawać jako wędlinę krojąc na cienkie plastry.
Skomentuj lub zobacz komentarze