Tarta z suszonymi grzybami

tarta grzybowa

Świąteczna tarta z grzybami to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Do wypełnienia, składającego się z grzybów, czosnku, śmietany i startego sera, dodajemy majonez. Całość powinna mieć kremową konsystencję i wspaniale zapiec się w piekarniku.

Składniki

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna – 250 g
  • Masło – 120 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Zimna woda – 2-3 łyżki

Nadzienie grzybowe:

  • Suszone grzyby – 50 g
  • Masło – 2 łyżki
  • Śmietana 12% – 200 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Tarty żółty ser – 150 g
  • Jajka – 3 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić, najlepiej na całą noc.

  2. Wszystkie składniki na spód zagnieść szybko na gładkie ciasto. Uformować płaski placek, owinąć folią i wstawić do lodówki. Po 30 minutach wyjąć ciasto, cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 26 cm. Spód nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciąż np. ryżem. Piec przez 15 minut w temp. 200°C.

  3. W tym czasie przygotować farsz. Odsączyć grzyby i podsmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Wymieszać śmietanę z Majonezem Napoleońskim Mosso, jajkami oraz żółtym serem. Dodać przestudzone grzyby, doprawić solą i pieprzem.

  4. Po podpieczeniu spodu, zdjąć papier z obciążeniem. Wlać nadzienie grzybowe i piec przez kolejne 25-30 minut.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 80 minut
ilość porcji: 8-10
×