Rozgrzewający krem z batatów z chrzanem

krem z batatów, przepiz na krem z batatów, rozgrzewająca zupa

Na chłodniejsze wieczory polecamy rozgrzewającą i sycącą zupę. Krem z batatów z pikantną nutą chrzanu to doskonały posiłek, gdy za oknem temperatura spada – spróbuj!

Składniki

  • Cebula – 2 sztuki średniej wielkości
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
  • Bataty – 600 g
  • Bulion – 1 litr
  • Mleko kokosowe – 150 ml
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 2-3 łyżki
  • Słodka papryka – ½ łyżeczki
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Grzanki – 4 garście

PRZYGOTOWANIE KREMU Z BATATÓW:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na 4 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Bataty obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka z cebulą.

  2. Smażyć przez kolejne 2 -3 minuty, po czym zalać gorącym bulionem. Gotować do miękkości, około 15 minut, następnie dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy.

  3. Zblendować na gładki krem, w razie potrzeby dolać wody lub bulionu, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Na koniec doprawić do smaku Chrzanem Delikatesowym Mosso. Podawać gorące z chrupiącymi grzankami lub prażonymi orzechami.

ilość porcji: 6
×