15 min
3-4 porcje
bardzo łatwy
Udostępnij:
Znana sałatka z szynką i pieczarkami może zaskoczyć Cię smakiem, jeśli dodasz do niej ser wędzony oraz wyrazisty sos musztardowo-miodowy. Odrobinę kwasowości dodadzą ogórki konserwowe – spróbuj!
Składniki
- Marynowane pieczarki – 1 słoik
- Szynka – 200 g
- Serek typu oscypek – 4 sztuki
- Kukurydza konserwowa – 1 puszka
- Ogórki konserwowe – 4 sztuki
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Musztarda Sarepska – 5 łyżek
- Miód – 3 łyżki
- Ocet winny – 2 łyżki
- Mosso Sos do mięs pieczonych i grillowanych – 1 łyżka
- Sproszkowany czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI Z PIECZARKAMI:
Odsączyć z zalewy pieczarki oraz ogórki i konserwową kukurydzę.
Pokroić szynkę w kostkę, oscypki w paski. Cebulę pokroić w piórka, a ogórka w talarki. Posiekać drobno szczypiorek.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Połącz składniki sałatki i wymieszaj z sosem.
Skomentuj lub zobacz komentarze