Sałatka ryżowa z bobem i pistacjami

Sałatka ryżowa z bobem i pistacjami

Miłośnicy bobu będą zachwyceni jego nową odsłoną! Niezwykłe połączenie z dwoma rodzajami ryżu, chrupiącymi pistacjami, świeżą miętą i sosem sezamowym zaskoczy niejedno podniebienie – spróbuj!

Składniki

  • Bób – 500 g
  • Pietruszka – 1 pęczek
  • Świeża mięta -1 garść
  • Ryż basmati – 100 g
  • Ryż czarny – 150 g
  • Pistacje – 100 g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotować ryże – należy je gotować w osobnych garnkach (czarny potrzebuje więcej czasu). Bób przepłukać i gotować w lekko osolonej wodzie przez 5-8 minut, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się.

  2. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i obrać z łupin. Pistacje również wyłuskać. Posiekać pietruszkę oraz miętę.

  3. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem sezamowym i pomieszać z wierzchu.

ilość porcji: 2-3
×