Sałatka z grillowaną kukurydzą

Sałatka z grillowaną kukurydzą

Jak połączyć składniki, by sałatka smakowała idealnie? Nasza propozycja to soczysty kurczak, grillowana kukurydza i aksamitny sos sezamowy. Musisz tego spróbować!

Składniki

  • Filety z kurczaka – 2 sztuki
  • Ugotowane kolby kukurydzy – 3 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe – 1 szklanka
  • Awokado – 1 dojrzałe
  • Pieprz biały – 1/2 łyżeczki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Pietruszka – 1 pęczek

Sos:

  • Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
  • Nasiona sezamu – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 szczypta
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.

  2. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z 4 łyżkami sosu oraz 1/2 łyżeczki pieprzu białego. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek Oleju Mazowieckiego Mosso.

  3. Kukurydze grillować na patelni posmarowanej 1 łyżką oleju. Obracać je tak, aby z każdej strony były dobrze zgrillowane.

  4. W misce wymieszać smażone mięso, obkrojoną grillowaną kukurydzę, pokrojone pomidorki oraz awokado i posiekaną natkę pietruszki. Dodać łyżkę sosu sezamowego i wymieszać delikatnie.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
smażenie
×