Sałatka nicejska

sałatka nicejska, jajko,tuńczyk

To jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. W naszej wersji podstawa jest klasyczna – sałata, jajka i tuńczyk – jednak całość urozmaiciliśmy pysznym sosem czosnkowym.

Składniki

  • Czerwone ziemniaki – 5 małych
  • Jajka – 3 – 5 sztuk
  • Sałata rzymska – 3 sztuki
  • Tuńczyk w oliwie – 2 puszki
  • Pomidorki koktajlowe – 1 garść
  • Czarne oliwki – 1 garść
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Fasolka szparagowa – 1 szklanka

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać gorącą wodę i na chwilę zalać zimną. Wylać wodę i odstawić do wystudzenia. Jajka włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować 5-6 minut. Wyjąć i zalać zimną wodą.

  2. Gdy wystygną, obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pomidorki pokroić na pół, a cebulę w ćwiartki. Sałatę umyć i rozdzielić liście. Tuńczyka odsączyć z oleju.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na jednym, dużym półmisku lub podzielić na porcje. Przed podaniem sałatkę polać sosem czosnkowym.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 4
kuchnia francuska
Sałatka
gotowanie
×