Sałatka majonezowa z kurczakiem

Sałatka majonezowa z kurczakiem i warzywami

Idealna sałatka na lunch, obiad czy podwieczorek! Sprawdź, jak dobrze połączyć ryż, kurczaka i majonez.

Składniki

  • Ryż – 100 g
  • Filet z kurczaka – 400 g
  • Papryka słodka suszona – 2 łyżeczki
  • Suszona pietruszka – 1 łyżeczka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 6 łyżek
  • Kukurydza konserwowa – 1 mała puszka
  • Ogórek zielony – 1 sztuka
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Sól i pierz – do smaku

Dodatki:

  • Grzanki z chleba tostowego pełnoziarnistego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki Majonezu Napoleońskiego Mosso oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

  2. Następnego dnia wyjąć godzinę przed smażeniem, aby mięso osiągnęło temp. pokojową. Ugotować na sypko ryż w osolonej wodzie. Odstawić do wystudzenia.

  3. Odsączyć kukurydzę i pokroić ogórka oraz posiekać grubo szczypiorek. Podsmażyć mięso na rozgrzanej patelni, odstawić do wystudzenia.

  4. Wymieszać wszystkie składniki z 4 łyżkami Majonezu Napoleońskiego Mosso, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

  5. Podawać z grzankami z pełnoziarnistego chleba tostowego.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 4-6
×