Śledzie z jabłkiem i musztardą

Śledzie z jabłkiem i musztardą

Czy śledzie pasują tylko do świątecznego stołu? Tą propozycją udowadniamy, że nie! Oto przepis na świetną, lekką sałatką na bazie śledzi. Dodaj do niej polskie jabłka, a następnie sos na bazie Musztardy Czeskiej  i Majonezu Napoleońskiego od Mosso i śmietanki. Danie idealnie sprawdzi się jako przekąska w upalne dni. 

SKŁADNKI:

  • filety śledziowe – 3 szt.
  • śmietana 18 % – 150 ml
  • Mosso Majonez Napoleoński – 3-4 łyżki
  • Mosso Musztarda Czeska – 1 łyżka
  • cebula – 1 szt.
  • jabłko – 1 szt.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Filety śledzi pokroić na 2-3 cm paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.

  2. Śmietanę z Majonezem Napoleońskim Mosso i Musztardą Czeską Mosso wymieszać w osobnym naczyniu. Dodać starte jabłko.

  3. Ułożyć warstwami: cebula, śledzie, sos majonezowy z jabłkiem.

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 4
×