Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

Bogata w składniki, dzięki czemu bardzo sycąca – zupa krem z pora. Sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów, gdy szukamy czegoś ciepłego i pełnego wartości odżywczych. Cebula dymka oraz Chrzan Śmietankowy Mosso dodają unikalnego aromatu zupie.

SKŁADNIKI:

  • bulion jarzynowy – 1 litr
  • por – 3 szt.
  • ziemniaki – 2 szt.
  • cebula dymka ze szczypiorkiem – 1 szt.
  • masło – 1 łyżka
  • Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • śmietana 30% – 100 ml
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Usunąć zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokroić na plasterki. Szczypiorek i cebulę dymkę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzać masło razem z Olejem Mazowieckim Mosso. Dodać pokrojone składniki. Całość podsmażać przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.

  3. Podsmażone jarzyny zalać wywarem i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.

  4. Garnek zestawić z ognia, dodać Chrzan Śmietankowy Mosso, śmietanę i zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.

     

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
×