
Udostępnij:

Bogata w składniki, dzięki czemu bardzo sycąca – zupa krem z pora. Sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów, gdy szukamy czegoś ciepłego i pełnego wartości odżywczych. Cebula dymka oraz Chrzan Śmietankowy Mosso dodają unikalnego aromatu zupie.
SKŁADNIKI:
- bulion jarzynowy – 1 litr
- por – 3 szt.
- ziemniaki – 2 szt.
- cebula dymka ze szczypiorkiem – 1 szt.
- masło – 1 łyżka
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżka
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
- śmietana 30% – 100 ml
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Usunąć zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokroić na plasterki. Szczypiorek i cebulę dymkę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W garnku o grubszym dnie rozgrzać masło razem z Olejem Mazowieckim Mosso. Dodać pokrojone składniki. Całość podsmażać przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Podsmażone jarzyny zalać wywarem i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.
Garnek zestawić z ognia, dodać Chrzan Śmietankowy Mosso, śmietanę i zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Skomentuj lub zobacz komentarze