Zupa krem z ziemniaków z jarmużem i sosem chrzanowym

Zupa krem z ziemniaków z jarmużem i sosem chrzanowym

Świąteczna zupa to niekoniecznie barszcz i grzybowa. Aksamitny krem z ziemniaków z dodatkiem sosu chrzanowego z pewnością zaskoczy podniebienia świątecznych gości!

Składniki

  • marchew – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • gałązka selera naciowego – 1 szt.
  • por – 5 cm
  • czosnek – 2 ząbki
  • jarmuż – 1 pęczek
  • ziemniaki – 600 g
  • bulion (opcjonalnie woda) – 800 ml
  • boczek – 100 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • Mosso Sos Chrzanowy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa obrać i pokroić w 2 cm kostkę. Czosnek posiekać. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi. Przygotować dwa garnki. Do jednego wlać litr wody i zagotować, a w drugim rozgrzać olej i masło. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć przez 2 minuty marchew, seler, cebulę, por i czosnek, dodać ziemniaki i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać bulionem i gotować przez 30 minut.

  2. Do drugiego garnka, do wrzącej wody wrzucić jarmuż i gotować przez 5 minut. Powinien być miękki ale nie stracić koloru. Boczek pokroić w drobne słupki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do ładnego zrumienienia.

  3. Gdy warzywa w zupie będą miękkie dodać jarmuż i gotować jeszcze 5 minut, następnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać wedle uznania Sos chrzanowy i delikatnie wymieszać.

    Zupę podawać z sosem chrzanowym i posypaną boczkiem.

przygotowania: 60 minut
ilość porcji: 4
×