Zupa na bulionie rybnym z kawałkami ryb i chrzanem

Zupa na bulionie rybnym z kawałkami ryb i chrzanem

Zupa rybna nie jest w Polsce popularnym daniem, jednak kto jej próbował, ten wie, że potrafi zachwycić smakiem. Dziś krok po kroku opowiemy, jak przygotować bulion rybny i pyszną zupę z chrzanową nutą.

Składniki

Składniki na bulion rybny:

  • Resztki ryb (ości, skóra, łby, kręgosłupy) – 2 kg
  • Marchewka – 3 szt.
  • Pietruszka – 2 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Mały seler
  • Pomidor – 1 szt.
  • Kawałek pora
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Mały pęczek koperku
  • Woda – 2 l
  • Ziele angielskie – 4 ziarenka
  • Pieprz – 8 ziarenek
  • Liść laurowy – 1 szt.
  • Sól, pieprz
  • Olej – do smażenia

Składniki na zupę:

  • Bulion rybny – 800 ml
  • Marchewka – 1 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Gałązka selera naciowego – 1 szt.
  • Ziemniaki średnie – 3 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 4 łyżki
  • Dowolna ryba (np. dorsz lub halibut) – 300 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bulion rybny: Ryby umyć pod bieżącą wodą. Warzywa obierać i pokroić na połówki. Wszystkie składniki umieścić w garnku i zalać zimną wodą.

  2. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień tak, aby bulion delikatnie się gotował. Zebrać szumy i gotować przez godzinę. Po wystudzeniu można zebrać tłuszcz z powierzchni. W lodówce przechowywać przez 3 dni lub zamrozić.

  3. Zupa: Warzywa obrać i pokroić w 2 cm kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć marchew, seler, cebulę oraz czosnek przez 2 minuty. Dodać pokrojone ziemniaki i bulion. Całość gotować przez 30 minut, a następnie zblendować. Zupę zagotować, doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać 2 łyżki Chrzanu Delikatesowego Mosso.

  4. Rybę pokroić na mniejsze części i usmażyć na patelni. Zupę podawać z kawałkami ryb i łyżeczką Chrzanu Delikatesowego Mosso.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 6
×