Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku

Zaletą zupy z groszku jest to, że możesz zrobić zarówno ze świeżego groszku, jak i mrożonego. Czyli przez cały rok. Jej intensywny zielony kolor działa kojąco, a smak poprawi każdą chandrę. Do zupy krem z groszku warto dodać grzanki z dodatkiem ziół lub kiełki. 

SKŁADNIKI:

  • zielony groszek (najlepiej użyć świeży lub mrożony) – 500 g 
  • bulion – 700 ml
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • jogurt grecki – 2 łyżki 
  • sól, pieprz do smaku
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
  • kiełki warzyw do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka z grubszym dnem wlać dwie łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.

  2. Zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia, dodać obrany groszek i gotować, aż będzie miękki.

  3. Zupę zestawić z ognia, dodać Chrzan Delikatesowy Mosso i zmiksować przy pomocy blendera.

  4. Krem doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jogurt grecki, następnie ponownie zmiksować.

  5. Zupę podawać z kiełkami.

     

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
×