![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![roladki wołowe, rolada wołowa, roladki z chrzanem](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/roladki-1250x712.jpg)
Roladki wołowe to danie idealne na szczególne okazje. Sprawdzą się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas uroczystej kolacji czy niedzielnego obiadu. Smak wołowiny podkreśla pikantna nuta chrzanu – spróbuj!
Składniki
- Mięso wołowe – 1 kg
- Ogórek kiszony – 3-4 sztuki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 5 łyżek
- Cebula czerwona – 1 sztuka
- Wędzony boczek – ok. 10 plastrów
- Bulion – 500 ml
- Mąka pszenna – 5 łyżek
- Olej – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Wołowinę opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić w grube plastry w poprzek włókien. Rozbić tłuczkiem na cienkie duże plastry. Ogórki pokroić w słupki, cebulę w piórka.
Posmarować mięso Chrzanem Delikatesowym Mosso. Następnie na każdy kawałek układać po plastrze boczku, słupki ogórka i cebuli. Zawinąć roladki i spiąć wykałaczkami lub owinąć kuchenną nicią. Obtoczyć w mące pszennej i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Następnie zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małej mocy kuchenki przez około 60 minut. Po tym czasie wyjąć roladki i odwinąć z nici lub wyciągnąć wykałaczki. Sos zagęścić poprzez dodanie 1 łyżki mąki rozmieszanej w 100 ml letniej wody. Jeśli chcemy, aby sos był całkowicie gładki, można go zblendować. Podawać z puree ziemniaczanym i ulubionymi sałatkami.
Skomentuj lub zobacz komentarze