Kotlety wegetariańskie

Kotlety wegetariańskie

Czy kotlety mogą być bez mięsa? Oczywiście! Oto przepis na genialne kotlety z czerwonej fasoli i ciecierzycy – dwóch wysokowartościowych roślin, które dzięki odpowiednim przyprawom, nabierają ciekawych smaków. Do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu!

SKŁADNIKI:

  • Czerwona fasola z puszki – 125 g
  • Ciecierzyca z puszki – 125 g
  • Pieczarki – 50 g
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżka
  • Mosso Ketchup Premium Łagodny – 1 łyżka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Ser cheddar – 50 g
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Jajko – 1 szt.
  • Mąka ryżowa – 2 łyżki
  • Sól, pieprz, płatki chili
  • Olej – do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czerwoną fasolę i ciecierzycę opłukać i dokładnie odsączyć na sitku. Ułożyć luźno na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Pieczarki pokroić w ćwiartki i również ułożyć na blaszce. Blachę wstawić na 12 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC z termoobiegiem – w tym czasie z podprażonych składników odparują płyny, a ich smak stanie się intensywniejszy. Po tym czasie zawartość blaszki umieścić w dużym pojemniku blendera.

  3. Dodać posiekany czosnek, sos sojowy, starty ser cheddar. Następnie dodać Musztardę Sarepską Mosso, Ketchup Łagodny Mosso, Majonez Napoleoński Mosso, sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie doprawić płatkami chili według uznania. Dodać dwie płaskie łyżki mąki ryżowej.

  4. Całość blendować przez kilkadziesiąt sekund w taki sposób, aby składniki rozdrobniły się, ale nie zamieniły w jednolitą pastę. Następnie dodać jedno jajko i jeszcze krótko miksować, do połączenia się składników.

  5. W głębszym talerzu umieścić mąkę ryżową. Z przygotowanej masy, za pomocą łyżki, formować nieduże kulki, a następnie obtaczać je w mące ryżowej. Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć do uzyskania kotleta o grubości ok 1,5 – 2 cm.

  6. Kotlety smażyć na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do czasu aż nabiorą złoto-brązowej barwy.

  7. Podawać na ciepło w formie obiadu z dodatkiem ziemniaków i surówki, lub jako składnik wegetariańskich burgerów.

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×