Polędwiczki w sosie musztardowym

Polędwiczki w sosie musztardowym

Polędwiczki w sosie musztardowym to świetny pomysł na weekendowy obiad. Do przygotowania użyliśmy Musztardy Stołowej MOSSO. Zainspiruj się tym MOSSOprzepisem!

Składniki

  • Cebula – 1 sztuka
  • Polędwiczka wieprzowa – 250 g
  • Suszony rozmaryn – ½ łyżeczki
  • Śmietana 30% – 200 g
  • Musztarda Stołowa MOSSO – 2 łyżki
  • Suszona natka pietruszki – ½ łyżeczki
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Olej – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokrój w piórka.🧅

  2. Mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed planowanym smażeniem. Polędwiczkę oczyść, pokrój w plastry o grubości 2 centymetrów. Delikatnie rozgnieć włókna mięsa dłońmi. Dopraw mięso solą, pieprzem i pokruszonym rozmarynem.🌿

  3. Na dużej patelni rozgrzej olej, ułóż plastry mięsa, smaż po 4 minuty z każdej strony i przełóż na talerz. Na patelnię dodaj cebulę, smaż kolejne 4 minuty.🥩

  4. Wlej śmietanę, dodaj musztardę stołową MOSSO, dołóż mięso. Gotuj 2–3 minuty, aż sos zgęstnieje, a mięso dojdzie w środku. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Podawaj z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką.🍽️

Do tej potrawy pasują:

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Obiad niedzielny
smażenie
×