Pieczony schab z majonezem i ziołami

Pieczony schab z majonezem i ziołami

Aromatyczny oraz soczysty schab zapiekany z majonezem i ziołami idealnie sprawdzi się na świątecznym stole czy na imprezę.

Składniki

  • Schab wieprzowy – 1 kg
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Świeża natka pietruszki – 1 duży pęczek
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Orzechy włoskie – ½ szklanki
  • Jajko – 1 sztuka (L)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mosso Mazowiecki Olej – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nakroić wzdłuż w trzech miejscach, rozpoczynając od środka. Natrzeć 3 łyżkami Majonezu Napoleońskiego Mosso, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.

  2. Następnie w zblendować obrane ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz orzechy. Dodać jajko oraz łyżkę Majonezu Napoleońskiego Mosso.

    .

  3. Nakładać farsz, w nacięcia, następnie na wierzch mięsa. Wyrównać i włożyć do wąskiej formy, wysmarowanej 2 łyżkami Oleju Mazowieckiego Mosso. Jeśli forma jest za szeroka, należy zawinąć mięso sznurkiem do wędlin.

  4. Następnie formę przykryć szczelnie folią do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C. Piec przez 35 minut, następnie zdjąć z wierzchu folię i piec przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu odstawić do przestudzenia.

ilość porcji: 6-8
×