40 min
8-12 porcji
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![Kotlety mielone, puree ziemniaczane i buraczki](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2022/03/kotlety-mielone-1250x712.jpg)
Tradycyjny domowy obiad – tak właśnie można nazwać kotlety mielone podawane z purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami.
Składniki
- Mięso mielone z łopatki wieprzowej – 1000 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Majeranek – 1 łyżka
- Sól i pieprz – do smaku
- Pieprz ziołowy – 2 łyżeczki
- Bułka tarta – 1 ½ szklanki
- Olej– do smażenia
Dodatki:
- Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 3 łyżki masła, 100 ml śmietanki 30 %tł.
- Zasmażane buraczki lub kapusta
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone przełożyć do naczynia dodać przyprawy i majonez. Masę wyrabiać przez chwilę, aż składniki dokładnie się połączą.
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
Ugotowane ziemniaczki ugnieść z masłem i śmietanką, doprawić do smaku solą. Podawać w towarzystwie z zasmażanymi buraczkami lub z kapustą.
Skomentuj lub zobacz komentarze