Pieczony boczek z majonezem i majerankiem

Pieczony boczek z majonezem i majerankiem

Soczysty pieczony boczek z dodatkiem aromatycznych przypraw, świetnie sprawdza się jako pomysł na główne danie podczas uroczystego obiadu, ale można go jeść również na zimno – jako dodatek do kanapek czy sałatek. Majonez świetnie sprawdzi się w formie marynaty z dodatkiem przypraw.

Składniki

  • Boczek surowy – 1,5 kg
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • Słodka suszona czerwona papryk – 1 łyżeczka
  • Majeranek suszony – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Boczek opłukać, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę – wymieszać majonez z przyprawami i natrzeć nim mięso.

  2. Zawinąć w ciasną roladę i włożyć do gotowej siatki wędliniarskiej lub związać sznurkiem. Przykryć i włożyć na 24 godziny do lodówki, aby mięso dobrze przeszło smakami z marynaty.

  3. Następnego dnia wyjąć 1-2 godziny przed pieczeniem, aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową.

  4. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Włożyć mięso do formy i piec przez 3 godziny, co 30 minut obracając roladę na inną stronę.

  5. Gdy będzie pięknie rumiane z każdej strony, wyjąć z formą z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

  6. Można podawać od razu po przygotowaniu, kolejnego dnia na zimno na kanapę lub podsmażone plastry jako samodzielne danie z dodatkami, np. surówką czy sałatką.

do tej potrawy pasują

ilość porcji: 6-8
×