Pieczona szynka z chrzanem

pieczona szynka z chrzanem, szynka wielkanocna, mosso

Pieczona szynka to wielkanocny klasyk. Doskonale komponuje się z intensywnym smakiem chrzanu, tworząc pyszne, świąteczne danie. Spróbuj!

Składniki

PRZYGOTOWANIE PIECZONEJ SZYNKI:

  1. Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać obficie solą i pieprzem. Chrzan Delikatesowy Mosso wymieszać z papryką i Olejem Mazowieckim Mosso. Natrzeć marynatą mięso i owinąć szczelnie folią, wstawić do lodówki najlepiej na cały dzień.

  2. Następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia, włożyć do formy żaroodpornej i piec przez 25 minut w 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę na 160°C i piec przez 45 minut.

  3. Kolejno rozciąć worek, położyć kawałek masła i podpiekać mięso przez 15 minut, w temperaturze zwiększonej do 190°C. Po upieczeniu wyjąć i owinąć folią aluminiową, pozostawić do wystygnięcia. Podawać z dodatkiem Chrzanu Delikatesowego Mosso.

ilość porcji: 8-10
×