Blok czekoladowy z majonezem

Blok czekoladowy z majonezem

Blok czekoladowy to bardzo prosty deser. Można go przygotować w podstawowej, klasycznej wersji albo nieco urozmaicić dodając np. bakalie, orzechy czy herbatniki. Do jego przygotowania można wykorzystaćczekoladowe jajka i słodycze z wielkanocnego stołu. Majonez dodajemy zamiast masła. Ten dodatek sprawi, że blok czekoladowy będzie bardziej delikatny. A słoność majonezu podbije słodkie nuty czekolady i dodatków.

Składniki

  • Czekolada – 300 g
  • Śmietanka 36 % tł. – 200 ml
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Orzechy (mix) – 200 g
  • Rodzynki – 50 g
  • Herbatniki – 50 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czekoladę lub pozostałe po świętach czekoladowe jajka, zajączki pokroić na mniejsze kawałki. Do przepisu można użyć dowolnych orzechów – najlepiej sprawdzi się mieszanka, u nas to akurat orzechy włoskie, nerkowce oraz ziemne.

  2. Posiekać grubo orzechy oraz herbatniki.

  3. Podgrzać śmietankę, nie doprowadzając do zagotowania. Zalać nią przygotowaną czekoladę i wymieszać, aż składniki się połączą.

  4. Dodać  majonez – powinna powstać jednolita czekoladowa masa.

  5. Dosypać wszystkie przygotowane dodatki i wymieszać.

  6. Przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do lodówki na noc.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 12
×