Udostępnij:
Soczysty pieczony boczek z dodatkiem aromatycznych przypraw, świetnie sprawdza się jako pomysł na główne danie podczas uroczystego obiadu, ale można go jeść również na zimno – jako dodatek do kanapek czy sałatek. Majonez świetnie sprawdzi się w formie marynaty z dodatkiem przypraw.
Składniki
- Boczek surowy – 1,5 kg
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Słodka suszona czerwona papryk – 1 łyżeczka
- Majeranek suszony – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Boczek opłukać, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę – wymieszać majonez z przyprawami i natrzeć nim mięso.
Zawinąć w ciasną roladę i włożyć do gotowej siatki wędliniarskiej lub związać sznurkiem. Przykryć i włożyć na 24 godziny do lodówki, aby mięso dobrze przeszło smakami z marynaty.
Następnego dnia wyjąć 1-2 godziny przed pieczeniem, aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową.
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Włożyć mięso do formy i piec przez 3 godziny, co 30 minut obracając roladę na inną stronę.
Gdy będzie pięknie rumiane z każdej strony, wyjąć z formą z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Można podawać od razu po przygotowaniu, kolejnego dnia na zimno na kanapę lub podsmażone plastry jako samodzielne danie z dodatkami, np. surówką czy sałatką.
Skomentuj lub zobacz komentarze