Kaczka z puree ziemniaczanym z chrzanem

Kaczka z puree ziemniaczanym z chrzanem

Kaczka z puree ziemniaczanym z chrzanem, to klasyczne danie, które zna prawie każdy. W naszej wersji subtelna nuta ostrości Chrzanu Śmietankowego MOSSO nadaje daniu charakteru i głębi smaku, idealnie komponując się z soczystym mięsem kaczki. Przepis idealny na obiad lub kolację.

Składniki

  • Pierś z kaczki – 2 sztuki
  •  Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Rozmaryn – 1 gałązka
  • Ziemniaki – 500 g waga po obraniu
  • Chrzan Śmietankowy MOSSO – 50 g + 50 g do podania
  • Mleko – 100 ml
  • Masło – 20 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Skórę na mięsie natnij w kratkę, uważając, aby nie uszkodzić mięsa.

  2. Na rozgrzanej suchej patelni, połóż kaczkę skórą do dołu. Oprósz solą i pieprzem. Smaż przez 7 minut. Przewróć na drugą stronę, smaż przez 1 minutę.

  3. Mięso przełóż do formy do zapiekania, posyp rozmarynem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra–dół). Piecz przez 7–10 minut, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia kaczki. Pozostaw na 5 minut na metalowej kratce, by mięso odpoczęło.

  4. Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź i odparuj. Dodaj chrzan, mleko oraz masło i przy pomocy blendera miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5.  Kaczkę i puree nałóż na talerze. Podawaj z dodatkiem ulubionej sałatki i Chrzanem Śmietankowym MOSSO.

Do tej potrawy pasują:

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
×